Avusturya Vizesi Nasıl Alınır?
Avusturya’ya turistik amaçlı gidecekseniz vize başvurunuzu, Schengen vize başvurularını kabul eden seyahat acenteleri aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Avusturya vize başvurunuzu Avusturya Vize Merkezi ile yaptığınız takdirde zaman kaybetmeden vize randevunuz sizin uygunluk durumunuz göz önünde bulundurularak alınır. Avusturya vize başvuru işlemlerinden biri de dijital parmak izinin verilmesidir. Parmak izi sürecinde Vize Merkezi operasyon görevlimiz size asistanlık edecektir. Avusturya Schengen vizenizle seyahatinizi Avusturya’dan başlatmanız halinde Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkını elde edersiniz. Avusturya'nın tüm vize kategorileri için başvuruda bulunurken seyahat niyetinizi destekleyici belgeleri başvuru dosyanıza eklemeyi unutmayınız. Avusturya’ya iş seyahati için gidecekseniz ticari vize başvurusunda bulunmalısınız. Ticari vize başvurusu için Avusturya’da iş faaliyetine katılacağınız şirketten bir davetiye (istek) yazısı almalısınız. Avusturya’daki şirketten temin edeceğiniz kaşeli davet metninde sınırlı bir süre dahil olacağınız iş organizasyonun kapsamı ve süresi de bulunmalıdır. Avusturya’daki şirketten temin ettiğiniz davet (istek) yazısını Avusturya vize başvurunuzda sunmanız gerektiğini göz önünde bulundurunuz.
Avusturya Vizesi Evrakları 2023
Avusturya vizesi evrakları 2023 yılında her yıl olduğu gibi başvuru sahibinin seyahat amacına ve mesleki durumuna göre değişiklik göstermektedir. Avusturya vizesi turistik, ticari, çalışan, ev hanımı, reşit olmayan çocuk, öğrenci, emekli, şirket sahibi olma durumunuza göre değişiklik göstermektedir. Avusturya vizesi başvurusunda bulunan herkes kişisel durumuna göre hazırlayacağı evrakların dışında tam vukuatlı nüfus kayıt örneğini, iki adet biyometrik fotoğrafını, kimlik fotokopisini başvuru dosyasına eklemelidir.
Avusturya vize başvurunuz için kullanacağınız fotoğrafınızın 6 aydan daha kısa bir süre içinde çekilmiş olmasına, fonunun beyaz olmasına, fotoğrafta nötr bir yüz ifadenizin olmasına ve ağzınızın kapalı olmasına dikkat ediniz. Avusturya Konsolosluğu biyometrik verilere uygun olmayan fotoğrafları kabul etmemektedir. Banka hesabınızda 35000 TL bakiye olması gerekmektedir. Bunların dışında Avusturya vize evraklarınızı hazırlarken Avusturya vize talep dilekçenizi Avusturya Konsolosluğu'na ya da Avusturya Büyükelçiliği'ne hitaben, şahsen hazırlamanız gerektiğini unutmayınız.
Avusturya Schengen vizeniz onaylanmadan uçak biletinizi veya konaklayacağınız yer ücretini ödemeniz gerekmez fakat seyahat rezervasyon bilgilerinizin olduğu web sitesinin çıktısını ibraz etmeniz gerekir.
Avusturya vizesi için ebeveynle birlikte seyahat edecek reşit olmayan çocuk için de başvuru yapılmalı, gerekli belgeler tamamlanmalıdır. Seyahat esnasında reşit olmayan çocuğa eşlik eden ebeveynlerden birinin olmaması durumunda noterden vasiden/vasilerden alınan muvafakatname getirilmelidir.
Değerli ziyaretçilerimiz, vize başvurularınız için hazırlayacağınız belgelerinizin güncel tarihli olduğunda emin olunuz. İş ve sosyal durumunuza göre değişiklik gösteren detaylı evrak listesini temin etmek için müşteri temsilcimizle iletişime geçebilirsiniz. Avusturya’yı turistik, ticari, aile ziyareti, transit, öğrenci gibi vize kategorisi fark etmeksizin vize başvuru evraklarınızı vakit kaybetmeden hazırlamanızı tavsiye ederiz.
Avusturya vizesi başvurusu için eksiksiz ibraz edilmesi gereken evraklar maddeler halinde şöyle sıralanabilir:
Pasaport: Avusturya Konsolosluğu’na vize başvurusu esnasında pasaportunuzun 10 yıldan eski olmaması gerekir. Bununla birlikte pasaportunuzun içerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunması ve planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olması koşulu aranır.
Vize Başvuru Formu: Avusturya vize başvurusu esnasında başvuru sahibinden istenen vize başvuru formunun doldurulmasıdır. Söz konusu form el yazısı veya bilgisayar çıktısı olarak başvuru sahibi tarafından doldurulabilir. Başvuru sahibi 18 yaşının altındaysa başvuru formunda ebeveynlerinin imzasının bulunması gerekir.
Fotoğraf: Başvuru formunuza yapıştırılmak üzere bir adet fotoğrafı hazırda bulundurmanız gerekir. İbraz edilen fotoğrafların standartlara uygun (yüz görünür), 6 aydan daha eski olmaması, fon beyaz (35 x 45 mm ebatlarında) olması gerekir.
Acente/Firma Yetkilendirme Yazısı: Avusturya Konsolosluğu’na sizin adınıza başvuru yapacak kişinin imzasının ve bilgilerinin olduğu bir form ibraz edilmesi gerekir. Başvuru şahsen yapılıyorsa bu belgenin ibrazı zorunlu değildir.
Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahat süresini içeren, ülkeye geri dönüş, acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 € teminat tutarında, 'Schengen bölgesinde geçerlidir' ibaresi bulunan bir seyahat sağlık sigortası yapılması gerekir.
Uçak Bileti: Gidiş dönüş uçak rezervasyonunu gösteren bir çıktının da dosyaya eklenmesi gerekir. Uçak biletini satın alma koşulu gözetilmemektedir.
Otel Rezervasyonu: Avusturya’ya seyahatiniz süresince kalacağınız otelin rezervasyon bilgisini içeren bir çıktı da dosyada yer almalıdır. Otel rezervasyonundaki tarihler ile dilekçenizde ibraz etmiş olduğunuz tarihin birbiriyle uyumlu olması gerekir.
Banka Hesap Bilgisi: Banka hesap dökümü, tapular, ruhsatlar, kira kontratları, araba ruhsatı.
Pasaport Fotokopileri: Adınıza düzenlenmiş pasaportların işlenmiş tüm sayfalarının fotokopilerinin ibraz edilmesi önemlidir.
Maaş Bordroları: Avusturya Konsolosluğu’na ibraz edilmiş olan maaş bordrolarınız son 3 ayı kapsamalıdır.
Çalışan: İşvereninizden görevinizin de belirtilmiş olduğu SGK işe giriş bildirgesi ve 4A hizmet dökümü alınması gerekir.
İş Yeri Sahibi: Vergi levhası, ticaret gazetesi kaydı, ilgili meslek odası sicil kaydı dosyaya eklenmelidir.
Kamu Personeli: Görev yapılan kamu kurumundan bir yazıyı da dosyaya eklemek gerekir.
Çiftçi: Ziraat odası sicil kaydı, ekili tarım alanınızın veya toprağınızın bulunduğuna dair belgenin ibrazı zorunludur.
Emekli: Emeklilik belgesi veya emeklinin banka cüzdanı.
Öğrenci: Eğitiminin devam ettiği okulundan öğrenci olduğunu gösterir evrak.
Çalışmayan: Avusturya’ya seyahatiniz esnasında masraflarınızı karşılayacak olan kişinin evraklarını da dosyaya eklemeniz gerekecektir. Bu kişi seyahatinizin sponsoru olarak değerlendirilir.
Yukarıda sıralanan Avusturya vizesi için vize başvuru dosyasında bulunması gereken belgeler arasında bulunan, uçak bileti rezervasyonu, seyahat sağlık sigortası, otel rezervasyonu, banka hesap dökümü, SGK işe giriş ve hizmet dökümü, maaş bordroları, vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri ve ticari sicil gazetesi gibi belgelerin dışında kalan belgelerin konsolosluk tarafından Almanca veya İngilizce dillerinden birine tercüme edilmiş olması koşulu bulunur. Tercümesi yapılacak belgeler için noter onayı gerekmemektedir. Reşit olmayan çocukların pasaportları mutlaka kurye ile gönderilir. Bu durumda kurye ücreti başvuru sahibinden tahsil edilir.